Rétegrend

Policolor homlokzati hőszigetelő rendszerének kialakítása

A következőkben egy konkrét esettel ismerkedhetünk meg, ha adott 10 cm-es szigetelő lemez, és 1.5 mm szemcseméretű vakolat. Természetesen a leírtak érvényesek más méretek esetében is. Mivel ez a technológia nem egy emberes, hozzáértést és gyakorlatot igényel, a kivitelezést bízzuk referenciákkal rendelkező mesterekre!

 

Rétegrend

Feltételek:

Csak kellően sík, tiszta, szilárd és száraz felületre hordhatjuk fel

Új épület estében a munka csak az épület lefedése, a bádogos munkák elkészülte, a nyílászárok beépítése, a belső vakolómunkák befejezése és a hőszigetelő falak kiszáradása után kezdhető meg

A régi épületek nem kellően szilárd, laza vakolatát eltávolítjuk

A felületi egyenetlenségeket 0-5mm-ig POLICOLOR TERMO ragasztóhabarccsal, az ennél nagyobbakat cementes mészhabarccsal kijavítjuk

A hőszigetelő lapokat védenünk kell a nedvességtől

A hőszigetelő lapok csak száraz állapotban építhetjük be

Erős szélben, esős időben, erős napsütésben ne hordjuk fel a vakolatot. Figyeljünk a megfelelő hőmérsékleti viszonyokra!

Alacsony hőmérsékleten, magas páratartalom mellett a vakolat kötési folyamata lelassul, akár több nap is lehet.

Ha a felület hőmérséklete 5 C° alá csökken, a kötési folyamat leáll.

Minden esetben, míg a rétegek teljes száradása meg nem történik, a felületet meg kell védenünk a környezeti hatásokkal szemben!

 

POLIFARBE EPS80-as homlokzati hőszigetelő lemez felragasztása:

A táblák mérete: 1000x500 mm, vastagságuk 100 mm

A polisztirol táblák felragasztása előtt alumínium indítóprofilt helyezünk el a szigetelő lemezek első sora alá. Az indító mérete 10x250 cm, melyet dűbelekkel rögzítünk.

POLICOLOR TERMO ragasztótapasz bekeverését fúrógépbe fogott keverőszárral végezzük. A habarcsot 6-8L/25kg tiszta vízhez folyamatosan adagolva csomómentesen elkeverjük.

Az így elkészült ragasztótapaszt 5 percig állni hagyjuk, felhasználás előtt még egyszer alaposan felkeverjük. Fedőbevonatot normál körülmények között 3 nap múlva vihetjük fel a megkötött felületre. A POLICOLOR TERMO ragasztótapasz hőszigetelő táblák ragasztására, illetve a vakolaterősítő háló beágyazására használhatjuk.

Anyagszükséglet ragasztáshoz kb. 4 kg/m2, a háló beágyazásakor 3 kg/m2.

A ragasztót a hőszigetelő táblák szélén folyamatosan, a felületén 4-5 helyen pontonként rakjuk fel.

A hőszigetelő lemezeket kötésben, alulról fölfelé haladva, sarkoknál fogazott kötésben ragasztjuk fel. A ragasztás folyamán kerüljük a ragasztó hézagokba kerülését, mert ez hő hidak kialakulásához vezethet. A kivitelezést úgy végezzük el, hogy a rögzített táblák síkbéli eltérése minél kisebb legyen. Ezt folyamatosan, megfelelő hosszúságú vízmértékkel ellenőrizzük.

A ragasztó megszilárdulását követően a szigetelő lemezeket dűbellel is rögzítjük, m2-enként 5-6 db-ot felhasználva. A műanyag tárcsás dűbel hossza 200 mm.

A kész felületet polisztirol csiszolóval síkfelületté alakítjuk.

Az ablaknyílások (120x120) felső síkja fölé 180x30x10 cm-es, oldalsó élei mentén pedig 120x30x10 cm-es Rockwool homlokzati hőszigetelő kőzetgyapot sávokat kell felragasztanunk. A ragasztást ugyanúgy végezzük, mint a polisztirol lapok esetében, különös figyelmet fordítunk a ragasztóhabarcs bedolgozására a kőzetszálak közé.

 

Üvegszövet háló beágyazása:

Előkészítjük a POLICOLOR TERMO ragasztótapaszt a beágyazás elvégzéséhez (ugyanúgy mint a homlokzati hőszigetelő lemezek felragasztásánál).

Az ablaknyílások köré hálós alumínium élvédő sínt építünk be, melyet POLICOLOR TERMO ragasztótapasszal egy síkba glettelünk. Háló mérete; 80x120 mm az élvédő mérete; 25x25 mm.

A nyílások sarkainál üvegszövet háló erősítést használunk, 45 fokos szögben, legalább 30x80 cm-es méretben.

A háló felragasztásánál 10cm-es átfedést kell alkalmaznunk, így a kiadósság 1.1 m2/ m2

A dűbelezés nyomait egyenként kitöltjük ragasztótapasszal.

A szigetelő táblák felületét egyenletesen vékonyan bevonjuk POLICOLOR TERMO ragasztótapasszal, majd a még nedves, képlékeny felületbe gyűrődésmentesen - biztosítva a megfelelő átfedést - beágyazzuk a hálót. Az így felhelyezett üvegszövet hálót a háló rácsain átnyomódó ragasztótapasszal simára gletteljuk.

A falfelület átsimítása után a háló rácsai nem jelenhetnek meg a felületen. Amennyiben ez mégis előfordul a glettelést meg kell ismételnünk.

 

Felület alapozása POLICOLOR vékonyvakolat alapozóval:

A ragasztó megszilárdulása után (min. 24 óra) a falfelületet át kell csiszolnunk, hogy az esetleges felületi egyenetlenségeket megszüntetessük.

POLICOLOR hőszigetelő rendszernél az alapozót a készre csiszolt, tiszta és pormentes beágyazó rétegre kell - megfelelő felkeverés után - hígítás nélkül felhordanunk. A következő réteg felvitele előtt hőmérséklettől függően 2-4 óra száradási időt kell biztosítanunk. 5C° alatt, tűző napon, esőben ill. erős párás időben a felvitelt nem szabad elvégeznünk.

A POLICOLOR vékonyvakolat alapozót cérna (teddy) hengerrel fessük fel.

Az alapozó anyagszükséglete; 5-6 m2/l.

 

POLICOLOR diszperziós homlokzati nemesvakolat felhordása:

A vakolatot felhasználás előtt alaposan fel kell kevernünk.

A felhordást a szemcseméretnek megfelelő vastagságban végezzük rozsdamentes acélsimítóval. A kívánt struktúrát a még nedves vakolaton alakítsuk ki műanyag simítóval. Egybefüggő felületeken egy munkafolyamatban végezzük a vakolat felhordását, hogy ne keletkezzen munkahézag.

Erős szélben, esős időben, erős napsütésben ne hordjuk fel a vakolatot. Figyeljünk a megfelelő hőmérsékleti viszonyokra! Ha a felület hőmérséklete 5C° alá csökken, a kötési folyamat leáll. Ilyen körülmények között a száradási idő nagyban változik! Azonos falfelületre kerülő vakolatot vödrönként homogenizálnunk kell, így elkerülhetjük a színbéli eltérést.

A vakolat szemcsenagysága; 1,5 mm kiadóssága; 2,3 kg/m2

 

POLIFARBE ROLLPUTZ felhordása

Felhordását tekintve megegyezik a vakolattal. A felhúzott ROLLPUTZ végleges felületét különböző struktúr hengerekkel adhatjuk meg.